Bæreredskaber

Der findes et utal af forskellige bæreredskaber på markedet – både nyt og brugt, dyrt og billigt og mere eller mindre ergonomisk. Det kan let blive lidt af en jungle at finde rundt i og det kan virke så overvældende at du måske slet ikke orker at gå i gang.

Som slyngevejleder kan jeg hjælpe dig med at få styr på dine præferencer og guide dig i den rigtige retning til at finde det bæreredskab der fungerer bedst for dig.

Måske har din kusine sagt, at du “bare skal have en strækvikle”, måske ekspedienten i babybutikken siger, at de fleste køber netop “dén der bæresele” eller måske har du set naboen gå rundt med sit barn viklet ind i farverigt stof.

Måske du har brug for at kunne amme imens du bærer, måske du kun vil købe brugt eller økologisk eller måske du bare VIL have noget, der er gult. 

Det kan også være at du har udfordringer, som en dårlig ryg, et kejsersnit eller en mega utålmodig storebror, som ikke kan stå og vente på at du får lavet en smart binding. 

Sandheden i babybæring er at der ikke er noget redskab, der er mere rigtigt end andet og det eneste rigtige bæreredskab, er dét der fungerer for dig og dit barn.

Herunder finder du en introduktion til de mest gængse bæreredskaber på markedet.

strækvikle bæreredskab slyngevejleder fyn

Strækvikle

Strækviklen er der rigtig mange, der vælger at starte med. Den er nem at finde i babybutikker og på webshops og også brugt.

Den er forholdsvis enkel at binde og bindes INDEN baby placeres, hvilket for mange giver tryghed. 

En strækvikle er et langt stykke stof med stræk. Der findes strækvikler i forskellige tykkelser og materialer og med stræk kun på den korte led eller med stræk på både kort og lang led.

Er du nybegynder vil jeg faktisk bare anbefale dig en strækvikle du kan lide – og så tage den derfra. Venter du et sommerbarn er det en fordel at gå efter en i tyndt stof. Når strækviklen er bundet er der 3 lag stof på babys ryg og for mange bliver det hurtigt varmt – også pga. hormoner og alt hvad der foregår i kroppen efter en fødsel.

Fordele:

  • Nem at binde og nem at placere baby i.
  • Kan bruges fra nyfødt.
  • Nem at bruge ved indkøb eller aflevering af større børn, da den kan bindes hjemmefra og baby kan komme direkte fra autostolen og i viklen.
  • God til hud-mod-hud, da strækviklen kan dække lige så meget som en T-shirt og du ikke behøver at have noget indenunder.
  • Nem at amme diskret i – også i IKEA.
  • Tvillinger kan bæres i strækvikle samtidig.

Ulemper:

  • Kort levetid – kan bruges til ca. 7-10 kg. (Nogle strækvikler/hybridvikler kan bruges længere – dette fremgår af brugsanvisningen)
  • Bliver ofte for varm for bæreren. 
  • Bliver med tiden slidt / mister strækevnen – vær opmærksom ved køb af brugt eller nedarvning.
bæreredskab fastvikle frontbæring slyngevejleder babybæring

Fastvikle

Fastvikleverdenen er stor og dyb – som et kaninhul man kan falde i og måske ikke komme op ad igen. En verden af smukke og bløde vikler af forskellige materialer, i forskellige designs og størrelser og i den grad i forskellige prisklasser, fordelt ud over facebookgrupper, youtubekanaler, webshops og private sammenkomster. Det kan blive super nørdet. 

Men skærer vi det helt ind til benet, er der tale om et stykke vævet stof med diagonalt stræk, som kan bindes på mange måder. Man binder viklen imens man holder baby og derfor er det vigtigt lige at have styr på et par simple sikkerhedsregler. 

Med så mange forskellige måder at binde på, er det ikke meningen at du skal kunne dem alle sammen. Ikke engang med 10 års erfaring og en slyngevejlederuddannelse kan jeg alle bindinger. Men jeg kan en del og jeg kan garanteret også hjælpe dig med at finde en binding, der fungerer for dig.

Det skønne ved en fastvikle er, at den sidder godt hver gang, fordi stoffet strammes til den der bærer – ligegyldigt om det er mor, far, bedstefar eller storesøster. 

Og så kan den bruges fra nyfødt og til du absolut ikke kan bærer længere.

Fordele:

  • Lang levetid – fra nyfødt til du ikke har brug for det længere
  • Kan bindes så der kun er 1 lag stof omkring jer og føles derfor ikke så varm som en strækvikle
  • Kan bindes på maven, på hoften eller på ryggen
  • Strammes op imens man binder, så det altid føles godt
  • Vægten fordeles
  • Kan købes brugt fra omkring 300 kr. og op til flere tusind – Du kan også låne en vikle i 14 dage eller få en vikle på ferie fra en anden viklemor.

Ulemper:

  • Kan virke uoverskueligt med mange muligheder og være svært at komme i gang
  • Kræver lidt øvelse
bæreredskab fastvikle frontbæring slyngevejleder babybæring

Samme barn - Samme fastvikle

fastvikle nyfødt bæreredskaber slyngevejleder fyn

1 måned gammel

fastvikle rygbinding babybæring slyngevejleder fyn

4 mdr. gammel

slyngevejleder fyn Ida Maria Christensen

11 mdr. gammel

fastvikle frontbæring tumling slyngevejleder

18 mdr. gammel

fastvikle nyfødt bæreredskaber slyngevejleder fyn

1 måned gammel

fastvikle rygbinding babybæring slyngevejleder fyn

4 mdr. gammel

slyngevejleder fyn Ida Maria Christensen

11 mdr. gammel

fastvikle frontbæring tumling slyngevejleder

18 mdr. gammel

Dem der kender og følger mig ved, at jeg er rigtig glad for fastvikler og det er også min personlige favorit. Det har det været i mange år, fordi jeg synes det er nemt. (altså når man først har lært at binde, er det nemt – ligesom at køre på cykel)

Og selvom jeg med tiden har avanceret og anskaffet mig nogle virkelig lækre fastvikler, er det faktisk de billige, jeg har brugt mest.

På billederne herover ser du en Yaro str. 5, som jeg købte brugt til en 3-400 kr. Jeg har gået efter at det skulle fungere og være nemt at binde, uden lange haler, som endte i vandpytter, når vi var på tur med de to ældre søskende.

Og så har jeg aldrig ville have en så dyr vikle, at jeg ikke nænnede at smide den i skovbunden og bruge som tæppe til madpakkerne eller bleskift på farten. 

Da jeg så fik trillinger og ville lære dobbeltbindinger måtte jeg have fat i nogle lidt længere vikler og igen prøve mig frem, for at finde ud af hvad der virkede bedst.

ringslynge bæreredskaber slyngevejleder

Ringslynge

En ringslynge er umiddelbar super enkel og nem – og så er der alligevel nogle udfordringer. En ringslynge er et stykke fastviklestof med to ringe fastgjort i den ene ende. Og da der findes fastviklestof i alskens afskygninger, kan ringslynger på samme måde variere i materialer, vævninger og bæreevne. 

Bortset fra det, er en ringslynge et super anvendeligt bæreredskab og nem og hurtig at få baby i og ud af. Ligesom med en fastvikle, kræver det dog lidt øvelse at få baby placeret korrekt og strammet rigtigt op.

En ringslynge trådes (stoffet føres igennem ringene, så det låser) og tages på. Derefter placeres baby og slyngen strammes op. 

Udfordringen med en ringslynge er, at man kun bærer på den ene skulder, så har man de mindste skavanker i ryg eller skuldre, kan det hurtigt blive for tungt at bære i ringslynge ret lang tid af gangen. 

Til gengæld er ringslyngen meget anvendelig til hurtige op, når man skal handle, hente og aflevere større børn, kommer ind til en større forsamling fx. en familiefest eller når barnet når en alder hvor det gerne vil op – og så ned – og så op.

Fordele:

  • Nem og hurtig
  • Kan bruges fra nyfødt til du ikke har brug for at bære mere
  • Strammes op og tilpasses den der bærer
  • Kan bruges til front- hofte- og rygbæring
  • Kan findes brugt fra 2-300 kr.

Ulemper:

  • Vægten bæres på kun den ene skulder
  • Kræver lidt øvelse 

OBS: Der findes ringslynger på markedet af lærreds- /lagenstof. De er relativt billige men kan føles stive og svære at binde, med ringe bæreevne og kan på ingen måde sammenlignes med vævet viklestof. Jeg anbefaler at gå efter vævet stof for at sikre dig en god start.

bæresele bæreredskab babybæring slyngevejledning

Bæresele

Bæreseler findes i virkelig mange udgaver og ligesom med viklerne, er der ikke noget rigtigt eller forkert. De bæreseler, som findes på markedet er alle godkendte bæreredskaber, som skal bruges ud fra producentens anvisninger. 

De fleste bæreseler kan bruges både til front- og rygbæring og nogle også til hoftebæring. 

Den store forskel ligger i om bæreselen er ergonomisk udformet eller ej – og her er det altså baby jeg tænker på, selvom bærerens ergonomi selvfølgelig er lige så vigtig. En ergonomisk bæresele kan bruges i samme stil, som en vikle og kendetegnes ved at barnet er støttet fra knæhase til knæhase og at der er mulighed for at barnet kan have den naturlige krumning i ryggen, som ændre sig fra C-form til S-form. 

Og en ikke ergonomisk bæresele, som er smal mellem benene og ofte stiv i ryggen, kan også sagtens fungere, så længe man bruger den efter anvisningerne. Dvs. i korte perioder, på samme måde som med en hoppegynge eller gåvogn, hvor baby sidder i. Og så kan en ikke ergonomisk bæresele faktisk optimeres med et tørklæde, så baby er støttet fra knæhase til knæhase.

Fordele:

  • Lang levetid – De fleste bæreseler kan bruges fra 3,5 kg. og op
  • Hurtig og nem at tage af og på
  • Ofte fars favorit, da det er nemt med klik-lukning
  • Praktisk og solid til udendørsbrug – også udenpå overtøj

Ulemper:

  • Skal indstilles hver gang bæreren tager den på, for at sidde korrekt
  • Kan være svær at indstille så den er ergonomisk optimal for en helt lille baby
  • Kan give problemer, hvis bæreren i forvejen har dårlig ryg eller skuldre.
bæresele bæreredskab babybæring slyngevejledning
vikletai meitai bæreredskab slyngevejledning fyn

Mei Tai / Meh Dai / VikleTai

En Mei Tai er et asiatisk bæreredskab, som helt kort består af et firkantet stykke stof med 4 stropper, som er monteret i hvert hjørne. De to nederste bindes om maven som et mavebælte/hoftebælte på en bæresele og de to øverste føres over skuldrende – krydses på ryggen og bindes under baby eller føres en gang mere rundt og bindes på ryggen. 

En Mei Tai kan være i fast vævet lærreds- eller halvpanama-stof og stropperne kan være smalle eller brede og med eller uden polstring

En vikleTai har samme udgangspunkt, men er som du måske allerede har gættet – syet af viklestof så den smyger sig lige så lækkert om kroppen som en vikle. 

Begge er nemme at bruge og far-venlige og kan bruges både til front- og rygbæring. Dog skal man være opmærksom på at Mei Tai’er og vikletai’er er inddelt i to størrelse, da der er brug for et større panel til en toddler end til en baby. 

På billedet ser du Gabriel på 10 mdr. i en vikletai str. toddler. (Jeg har da i øvrigt stærkt fortrudt at jeg solgte den videre.)

Fordele: 

  • Nem og hurtig at tage af og på
  • Ligeså nem bruge som en bæresele
  • Bindes halvt på inden baby placeres, hvilket gør det nemmere at stramme skulderstopperne til

Ulemper:

  • Vokser ikke med barnet og findes derfor i 2 størrelser – typisk baby og toddler.
  • De lange skulderstropper rammer jorden imens man binder, så ikke helt praktisk i vådt vejr
bæreredskaber hybrid bæresele mei Tai

Hybrider

Og så er der alt det, der ligger midt imellem – kaldet hybrider som fællesbenævnelse. Hybriderne kombinerer det bedste fra flere bæreredskaber og giver derved endnu flere muligheder.

En Half Buckle er en kombination af en vikle og en bæresele, hvor du har mavebæltet med kliklås og skulderstropper, som først er polstrede og dernæst folder sig ud til viklestropper og bredes ud på ryggen og på baby for ekstra støtte. 

En VikleTai er jo også en hybrid, da den kombinere en Mei Tai og en fastvikle, og imens Fidellas Fly Tai starter ud med polstrede skuldertropper har Didimos’ DidiTai brede viklestropper hele vejen.

En Mei Tai kan også kombineres med en bæresele, som du ser på billedet, hvor det simple panel støtter baby, imens der lukkes med kliklås.

En Onbu er en simplere udgave af en Mei Tai, hvor mavebæltet er erstattet af to ringe, som skulderstropperne fastgøres til. Der findes flere variationer både med kliklås og med ringe og med og uden hovedstøtte. En Onbuhimo er fx. oftest uden hovedstøtte, da den er beregnet til så store børn, at de ikke behøver at sove i den. 

En Hybridvikle er en mellemting mellem en strækvikle og fastvikle og eksempelvis Moby kombinerer også en strækvikle med en bæresele med deres Moby Fit.

Og listen bliver ved med at udvide sig, for babybæring har i den grad vundet sig plads på markedet gennem de sidste 10 år. Og da vi har forskellige præferencer tilpasses bæreredskaberne hele tiden så endnu flere kan finde den helt rigtige løsning.

bæreredskaber hybrid bæresele mei Tai

Slyngevejledning er også at finde det rigtige bæreredskab for dig og dit barn

Vi er alle forskellige og derfor er det smart, at der findes forskellige bæreredskaber. Vi kan jo heller ikke alle passe de samme slags sko…

Ved en konsultation medbringer jeg forskellige typer, så du kan mærke og prøve. Vi snakker om hvilke præferencer eller udfordringer I måtte have og finder frem til hvad der kan imødekomme jeres behov.