Sikkerhed i bæreredskaber

Sikkerhed i bæreredskaber skal ses ligesom sikkerhed i alle andre typer af babyudstyr. Det handler om at baby skal holdes i live, og det klarer langt de fleste heldigvis helt intuitivt.

Alligevel er det en god idé at have et par enkelte retningslinjer, ligesom man har til puslebordet, babybadekarret, højstolen og barnevognen. 

Ud over den livsvigtige sikkerhed, er det også vigtigt at tænke på den ergonomiske sikkerhed – altså hvordan baby placeres i bæreredskabet, så man sikre den optimale udvikling af hofter og ryg. 

Men det er ikke svært og jeg giver dig herunder de vigtigste retningslinjer inden for babybæring.

Og så husk – lykkes alting ikke første gang – eller hver gang – så er din baby altså temmelig robust og tager ikke skade af, at have siddet “forkert” en gang imellem. 

Babybæring er så meget mere og andet, end at gå op i om alt er helt korrekt altid. Men læs alligevel nedenstående, så du er sikker på at komme godt fra start.

Sikkerhedsregler for babybæring

  • KYSSEHØJDE – Barnet skal sidde så højt, at du kan kysse det på hovedet
  • FRIE LUFTVEJE – Barnet skal have frie luftveje – tjek at barnets hage er fri fra dets bryst
  • FRISK LUFT – Barnets ansigt skal være fri af stof så der hele tiden kan strømme frisk luft til
  • STABIL STØTTE – barnet skal være stabilt støttet, så det ikke vælter til siden og så ryggen opretholder sin naturlige C-krumning

Ergonimiske sikkerhedsregler

  • FRA KNÆ TIL KNÆ – Barnet skal være støttet af slyngen eller bæreselen fra knæhase til knæhase
  • FRØSTILLING – Knæene skal placeres højere end numsen og benene let spredt, så de former et M. Dette er for at støtte barnets naturlige hofteposition. *
  • NATURLIG KRUMNING – Barnets naturlige krumning i ryggen starter som et “C” og bliver i takt med at barnet vokser til et “S”. Det er vigtigt at bæreredskabet støtter den naturlige holdning.
  • STRAMT STOF – Stoffet skal sidde stramt og glat på ryggen. Barnets tøj skal også sidde glat på ryggen for at undgå trykmærker
  • NAKKESTØTTE – Stoffet skal støtte barnets nakke. Ved en nyfødt trækkes stoffet op til midten af hovedet og lægges derefter blødt i nakken. Ved et større barn trækkes stoffet op til nakken. Stoffet skal ikke være stramt i nakken, men ligge blødt som et tæppe.

* Har du en nyfødt baby placeres benene foran maven og med samlede fødder under numsen. Eller i babys naturlige position. Det skal føles rigtigt.

T.I.C.K.S. regler for sikker babybaering

I Danmark har vi faktisk ikke nogle officielle retningslinjer for sikkerhed i bæreredskaber og vi må derfor gå efter de udenlandske.

Engelske Baby Sling Safety har udarbejdet denne guideline som kaldes T-I.C.K.S.

Vigtigt!

Husk altid at du har ansvaret for dit barns sikkerhed – også når du benytter et bæreredskab. Du skal være sikker på at slyngen eller bæreselen erstatter dine hænder – inden du slipper baby.

OBS!

Ifølge dansk færdselslov er det ikke tilladt at have baby i et bæreredskab når man kører bil eller cykel. Heller ikke som passager eller i ladcykel.

sikker rygbæring sikkerhed slyngevejledning fyn

Rygbæring

Hovedreglen når det kommer til rygbæring er at baby skal kunne holde hovedet selv.

Så når du spørger hvornår baby må komme på ryggen, er svaret ofte “når baby kan holde hovedet selv”. Derudover synes jeg det er vigtig at tilføje, at baby må komme på rygbæring, når du er tryg ved det. Det kan være du er fuldstændig klar på at lære rygbæring når din baby på 3,5 måned måske allerede har fin hovedkontrol. Og det kan du absolut ikke har mod på det før barnet er 1 år. Det er er spørgsmål om hvad der er rigtigt for dig.

Jeg anbefaler i øvrigt at du starter med at øve dig med en bamse, til du har helt styr på teknikken. Når du så første gang skal have baby om på ryggen, er det en god idé at gøre det ind over sengen eller på en madras på gulvet og have en ekstra person til at hjælpe dig. 

Du er naturligvis også velkommen til at kontakte mig, for at få hjælp til at komme i gang med rygbæring-